De achtbaan – het verhaal van John en Linda

Als kostwinner van een gezin met vijf kinderen heeft John voldoende aan zijn salaris als tekenaar-constructeur. Maar alles wordt anders als hij in 2014 dikke-darmkanker krijgt. Het gezin komt in een achtbaan terecht: ziekenhuis in, ziekenhuis uit, chemokuren, re-integreren, hartaanval en weer opkrabbelen. Uiteindelijk wordt John volledig arbeidsongeschikt verklaard. Dan ontstaan schulden en het gezin komt bij voedselbank Haaglanden terecht. Het was flink wennen. ‘Maar’, zegt Linda, ‘de voedselbank heeft ons vrijer gemaakt.’ Lees het verhaal van John, Linda en hun gezin… 

Als kostwinner van een gezin met vijf kinderen heeft John voldoende aan zijn salaris als tekenaar-constructeur, zeker omdat hij ook nog een inwonende schoonmoeder heeft die kostgeld betaalt. Maar alles wordt anders als hij in 2014 dikkedarmkanker krijgt. Met zijn gezin komt hij terecht in een achtbaan: ziekenhuis in, ziekenhuis uit, chemokuren, re-integreren, hartaanval en weer opkrabbelen. Zijn re-integratie op het werk loopt anders dan gehoopt. Na twee jaar wordt zijn contract ontbonden; uiteindelijk wordt hij volledig arbeidsongeschikt verklaard. 

De uitgaven van John en zijn vrouw Linda zijn te hoog ten opzichte van de uitkering die ze nu krijgen. Vooral de hoge huur van hun vrije-sector-huurwoning breekt hen op. Als ook nog zijn schoonmoeder vanwege alle spanningen vertrekt, moet het gezin het kostgeld missen. Ze vullen het ene gat met het andere. Linda verkoopt zelfs haar sieraden om haar zoon aan een laptop te helpen voor de mavo.

Weekgeld
Ondertussen lopen de schulden op, totdat de woningcorporatie ingrijpt. Om in het huis te blijven wonen eist de corporatie in overleg met de gemeente en gezinscoaches dat ze onder financieel bewind komen te staan. Vanaf dat moment moeten ze met zeven personen leven van 150 euro weekgeld. Ook kunnen ze twee pakketten ophalen bij de Voedselbank. Ze zijn er enorm dankbaar voor. ‘Zonder die pakketten zouden we op een houtje moeten bijten’, zegt John. ‘Achteraf gezien hebben we te laat geschakeld toen ons inkomen terugliep.’

De voedselpakketten brengen allerlei veranderingen in het gezin teweeg. Vroeger kochten ze voorgesneden groenten in de supermarkt, nu zit John voor zeven personen spruiten of sperziebonen schoon te maken. ‘Gelukkig zijn alle kinderen makkelijke eters’, zegt Linda. De maaltijd met alle kinderen rondom de lange tafel is een dagelijks hoogtepunt.

Zoek en vervang
De eerste keer naar de Voedselbank was vreemd. John en Linda hadden er niet al te positief beeld van. Zouden ze afgekeurde etenswaren moeten gaan eten? Ze wisten niet dat het uitgiftepunt van de Voedselbank zo dicht in de buurt was. Tot hun verbazing kwamen ze allerlei bekenden uit de wijk tegen. Allemaal mensen van wie ze niet verwacht hadden dat deze hulp nodig hadden.

Met enige argwaan openden ze hun eerste pakketten. Bleekselderij, couscous en Chinese kool: in het begin had Linda geen idee wat ze ermee moest doen. Maar toen ze ging zoeken op internet, werd Google haar beste vriend. ‘Zoek en vervang’ werd haar specialiteit. Een recept met zalm kan ook best uitgevoerd worden met braadworstjes. En paksoi smaakt ook prima in de spaghettisaus.

Bloemen
Het meeste succes boekt ze in haar gezin nu met stamppot van spitskool en met pittige pompoensoep, allebei recepten die ze vroeger nooit maakte. Ze probeert van alles uit, terwijl ze vroeger altijd dezelfde gerechten kookte. Bloemkoolstengels, ze wisten niet dat die groente bestond. Moeten we die bloemen gaan eten, riepen de kinderen eerst. ‘Maar het bleek fantastisch lekker’, zegt John enthousiast.

Vaak hebben ze lol om de luxe verrassingen die ze na de feestdagen in het pakket aantreffen. Na de kerst eten ze konijn en kerstboom-ijstaart, na Pasen snoepen ze nog wekenlang paaseitjes. ‘Ik word altijd vrolijk als ik de krat uitpak’, zegt Linda. Van afgekeurd voedsel blijkt geen sprake te zijn, wel krijgen ze af en toe hele grote hoeveelheden tomaten of paprika’s in de pakketten. Die verwerkt Linda met gemak tot soep of een serie verschillende schotels. 

De Voedselbank heeft ons vrijer gemaakt, zegt Linda. ‘We vragen gemakkelijker hulp. Ook heeft het onze blik op de wereld verruimd. Ik weet nu wel zes manieren om iets klaar te maken. Dat geeft me heel veel voldoening. Ik sta echt verbaasd van mezelf.’

Rust
Maximaal twee jaar, hadden de artsen voorspeld bij de eerste diagnose van darmkanker. Vijf jaar later is John er nog, al heeft hij wel veel klachten overgehouden van de zware chemobehandelingen. Vroeger maakte hij lange dagen voor zijn werk, nu ziet hij zijn kinderen opgroeien. Hij geniet ervan dagelijks zijn jongste zoon op de fiets naar school te brengen. Ze hopen een goedkoper huis te krijgen, waar ze met zeven personen kunnen wonen. Dat helpt hen van hun grootste geldzorgen af. Maar al met al tellen ze hun zegeningen. Linda: ‘Vroeger had ik slapeloze nachten, nu heb ik weer rust.’

Sigrid van Iersel, Storytelling Gilde

(Foto: Jenelle Hayes, Unsplash.com)

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media